21. FEBRUAR 2014, Studije konteksta u Subotici

Centar za kulturnu dekontaminaciju,

u saradnji sa organizacijama

YUROM Centar iz Niša,

Sent iz Novog Pazara i

Aktivni region iz Subotice poziva vas na prvi program projekta

Studije konteksta: Diverzitet diverziteta u Subotici

pako

21. februar 2014.

19.30h

Studije konteksta – Diverzitet diverziteta

Upoznavanje sa alternativnim modelima produkcije

 

Predstavljanje programa Studije konteksta – Diverzitet diverziteta:

Poziv na učešće u prvoj godini programa: Alternativni modeli produkcije

 

Art Bioskop Lifka

Trg Žrtava fašizma 5

 

19.30

Uvod: Borka Pavićević, Aleksandra Sekulić, Ana Patarčić, Danijela Mamuzić i Branislav Filipović

 

Pisanje u javnosti: polemika i prevođenje

Tema 1: Prevođenje kao kulturna forma

Mentor: Saša Ćirić

Uvodna reč: Saša Ćirić; Razgovor: Saša Ćirić (Beton, Beograd), Enes Halilović (Sent, Novi Pazar), Atila Sirbik (Symposion, Subotica)

 

Samoorganizovana produkcija

Tema 2: Omladinske kulture

Mentor: Ognjen Glavonić

Uvodna reč: Ognjen Glavonić

Projekcija filma “Živan pravi pank festival”, (2013.)

63 minuta, dugometražni dokumentarni film

Uloge: Živan Pujić ; Režija: Ognjen Glavonić
Kamera: Relja Ilić; Montaža: Sara Santini; Snimanje Zvuka: Pavle Dinulović; Dizajn Zvuka: Jakov Munižaba; Produkcija: Mladen Bulbuk; Kolor korekcija: Nikola Mrdalj; Natpisi i špice: Boris Stanić

 

Pauza

21.30h

PozorišteDeže Kostolanji” / Kosztolányi Dezső Színház

 

Pozorišni prizori koji zazivaju javnost

Tema 3: Breht kao metod   

Mentor : Zlatko Paković

Izvođenje prizora: “Neprijatelj naroda kao poučni komad (Ibzen sa Brehtom, partitura za kompozitora, dva glumca i reditelja)”

Režija: Zlatko Paković Igraju: Igor Filipović, Bojan Dimitrijević, Zlatko Paković; muzičar: Božidar Obradinović

 

Kursevi ove prve godine Studije konteksta će se istovremeno odvijati u Beogradu (CZKD, koordinator: Ana Isaković), Subotici (koordinator: Branislav Filipović, Aktivni region), Nišu (koordinator: Osman Balić, YUROM Centar), Novom Pazaru (koordinator: Enes Halilović, SENT), u periodu februar-jun 2014. Polaznici programa “Studije konteksta: Diverzitet diverziteta” će imati priliku da u saradnji sa mentorima i izabranim predavačima pripreme svoje programe koje će javno predstaviti u oktobru 2014. u svojim gradovima i na zajedničkom događaju u Beogradu. Prijavljivanje traje do 20. februara 2014.

 

Studije konteksta su dugoročni projekat CZKD i partnera u gradovima Nišu, Subotici, Novom Pazaru. U formi samoorganizovanog obrazovanja, učesnici/polaznici upoznavaće se sa „nasleđem“ savremenih kritičkih praksi, istorije politika emancipacije, ali i prilika da učestvuju u proizvodnji javnih događaja uz pomoć i u saradnji sa širom zajednicom Centra u okviru različitih formi kurseva, rada u produkcijama, kroz javne konsultacije, diskusije, intervjue.

 

Svoje simboličke i tehničke resurse, svoju memoriju i produkciju stvaljamo kao inventar na raspolaganje polaznicima za formiranje otvorenog programa, metodološkog i tematskog okvira koji će se otvoriti za kritičko promišljanje javnog i političkog prostora i na taj način re-afirmisati autore i autorstvo kao osnov kritičkih praksi. Polaznici će iskoristiti kurseve da razviju svoje ideje  i na kraju kursa svoju temu obradili u nekom od oblika javnog kulturnog ili umetničkog događaja u svom gradu i potom na zajedničkom trodnevnom seminaru/plenumu u CZKD u Beogradu.

Cilj “Studija konteksta” bilo bi preispitivanje značenja javnosti i „javnog“  otvaranje prostora kritičkih praksi u odnosu na neposredno okruženje i nasleđe civilnog društva.

 

Umetnički tim:

Umetnički direktor: Borka Pavićević

Mentori: Zlatko Paković, Ognjen Glavonić, Saša Ćirić.

Tim projekta:

Menadžer projekta: Aleksandra Sekulić, aleksandrasekulic@czkd.org

Koordinatori: Ana Isaković (CZKD), Enes Halilović (Sent, Novi  Pazar), Branislav Filipović (Aktivni region, Subotica), Osman Balić (YUROM Centar, Niš)

PR: Sanja Nikolić

Media editor: Ivica Đorđević

Administracija i organizacija: Slavica Vučetić

 

Možete se prijaviti do 20. februara 2014. ili doći na uvodni sastanak polaznika sa koordinatorom. Informacije možete dobiti od koordinatora:

 

Beograd – CZKD, Ana Isaković, anaiteatar@gmail.com,

Subotica – Aktivni region, Branislav Filipović, projects@aktivniregion.rs

Niš – YUROM Centar, Osman Balić, osmanbalic@sbb.rs,

Novi Pazar – Sent, Enes Halilović, kl_sent@yahoo.com

Centar za kulturnu dekontaminaciju, Birčaninova 21, Beograd

tel/fax: 011 3610270, www.czkd.org

Savet Studija konteksta: prof. Milena Dragićević Šešić,  Dejan Ilić (Fabrika knjiga, časopis Reč), Srbijanka Turajlić, Mladen Đorđević, Saša Ilić (Links), Atila Širbik  (Attila Sirbik, Symposion), Branislav Dimitrijević (Škola za istoriju i teoriju umetnosti u CSU, Beogradu),  Predrag Brebanović (Centar za istoriju i teoriju književnosti), Snežana Skoko (predavač na kursevima Centra za stvaralaštvo mladih), Ružica Marjanović (Festival “Na pola puta”, Užice), Ana Vujanović (TKH – projekat “Raškolovano znanje”), Vesna Milosavljević (SEEcult), Nikola Dedić, Ivana Aleksić.

Projekat su podržali: Evropska Unija – Projekat “Podrška civilnom društvu” (EU -IPA), Sekretarijat za kulturu Uprava Grada Beograda, Fondacija za otvoreno društvo, Charles Mott Foundation

Posebno hvala Fakultetu muzičkih umetnosti u Beogradu i portalu Seecult.