Borba za ljudska prava kroz umetnost

Australijska operska pevačica Debora Četam na tribini „Glas za promenu“

borba_za_ljudska_prava

U Centru za kulturnu dekontaminaciju juče je održana tribina „Glas za promenu“ na kojoj je o temi ljudskih prava i položaju manjina u svetu i Srbiji govorila australijska operska pevačica aboridžinskog porekla Debora Četam. Pored nje, na debati koju su organizovali Ambasada Australije u Beogradu, Kuća ljudskih prava i demokratije i CZKD, učestvovali su i: Helena Študert, ambasadorka Australije u Beogradu, Nevena Petrušić, poverenica za zaštitu ravnopravnosti, Miljenko Dereta i Borka Pavićević.
Prema Deretinim rečima, ova debata je prvi događaj koji je organizovala Kuća ljudskih prava i demokratije i obeležava ton njenog budućeg rada.
– Problem diskriminacije postoji u celom svetu. Primer Australije može da posluži kao značajno iskustvo od koga možemo mnogo da naučimo, prilikom rešavanja problema diskriminacije Roma – rekao je Dereta.
Četmanova je već godinama aktivna na promociji i poboljšanju položaja Aboridžina u Australiji kroz rad „Short Black Opera“, kompanije koju je osnovala.
Prema njenim rečima, u borbi za prava manjina jako je važno podići očekivanja, i „kada je reč o onom što o njima misle većina, ali i o onome što oni misle sami o sebi“.
– Samo tako je moguće promeniti stvari, jer bez vere u svoj potencijal ljudi se osećaju beznadežno. Istorija Aboridžina je duga 17.000 godina i opstala je tako dugo samo zahvaljujući umetnosti, kulturi i slavljenju svoje raznolikosti – kazala je Četmanova.
Ona je podestila na sve nedaće njenih sunarodnika koje su počele sa invazijom Evropljanja 1788. godine, poput ratova i krvoproića.
– Ne očekujte da ćete tu priču naći u udžbenicima istorije. To se ne uči u školi. Oduzeli su im zemlju, jezik i decu, a tokom 200 godina kolonizacije smatrani su delom australijske flore i faune. Pravo glasa dobili su tek 1967. godine, a izvinjenje australijske vlade za „ukradene generacije“ usledilo je 2008 – objasnila je Četmanova koju su kao malu bebu oduzeli od njenih roditelja i dali beloj porodici. Ona je svoja iskustva i dugogodišnju borbu za prava Aboridžina pretočila u umetničko delo. „Pecan Summer“ je prva aboridžinska opera koja je otvorila vrata mnogim aboridžinskim umetnicima, glumcima, pevačima i piscima.
– Romi bi trebalo da kroz svoju umetnost slave svoje junake i svoja dostignuća. Istorija romske kulture u Evropi duga je više od hiljadu godina, i to što je toliko dugo opstala treba slaviti. Tradicija se prenosi kroz umetnost, muziku i ples – rekla je Četmanova i zaključila da su se za 40 godina u Australiji su se stvari dramatično promenile, ali da je uz slobodu govora, neophodno imati slobodu obrazovanja.
Prvi sopran Australije Debora Četam održala je sinoć koncert u Dečjem kulturnom centru Beograd, gde je izvela recital „Til the Balck Lady Sings“.