„Izlet u Rusiju” u CZKD

Krleža je moja intelektualna mladalačka ljubav, kaže teatrolog Jovan Ćirilov, u ovom slučaju reditelj početnik

krleza-31

 

Premijera predstave „Izlet u Rusiju” po tekstu Miroslava Krleže u režiji Jovana Ćirilova biće izvedena sutra uveče u 20 časova u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu. Posle beogradske premijere delo će biti izvedeno u Prištini, Tuzli, Zagrebu i drugim gradovima u regionu. Ova predstava je ujedno kruna saradnje CZKD-a sa partnerima iz regiona koji već dve godine rade na regionalnom projektu „Nove politike solidarnosti kroz kulturu i proizvodnju znanja”. Predstava „Izlet u Rusiju” takođe je deo pozorišnog ciklusa „Rizik” koji kroz seriju produkcija, javnih čitanja i scenskih postavki preispituje pozorišne forme i inicira kritiku postojećeg modela „proizvodnje pozorišta”.

Pomenuti Krležin putopis i esej iz 1926. godine, nastao je posle njegove posete Moskvi u doba Sovjetskog Saveza. Pre mnogo sezona dramatizovao ga je Miroslav Belović sa namerom da bude postavljen na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Sticajem okolnosti tekst će tek sada ugledati svetlost pozornice.

– Krleža je moja intelektualna mladalačka ljubav. Obradovalo me je što su svi glumci iz prve prihvatili rad na predstavi i što ipak postoji interesovanje za teme koje pokreće – napomenuo je teatrolog Jovan Ćirilov, u ovom slučaju reditelj početnik, jer mu je ovo tek druga režija u bogatoj pozorišnoj karijeri.

Miroslava Krležu tumači Milutin Milošević, a u glumačkoj ekipi su i Vladimir Aleksić, Damjan Kecojević, Marko Janketić, Cvijeta Mesić, Boris Bakal. Dizajn predstave uradila je Angelina Atlagić, muziku i zvuk Vladimir Pejković, a u kreativnom timu su i Borka Pavićević, Boris Bakal, Andrej Nosov, Tara Tepavac, Vladimir Tupanjac, Ana Isaković, Dejan Pantelić i Branimir Stojanović.