IZLET/RUBU/AGRAM/U/PAMETI/NA ILI IZLET U AGRAM NA RUBU PAMETI

IZLET/RUBU/AGRAM/U/PAMETI/NA ILI IZLET U AGRAM NA RUBU PAMETI

7. 7. 2011.

Zagreb (Hrvatsko društvo pisaca; Krležina rezidencija/muzej Gvozd) 

Sloboda se traži i pronalazi u zajedničkoj prošlosti evociranjem kritičkog mišljenja i rekontekstualizacijom javnih prostora kao javnog dobra; sadržana je u čvorištima, punktovima – sadržaocima, odnosno kontejnerima, idejama i konceptima koji su u savremenom diskursu marginalizovani i redukovani.
U projektu Kontejneri slobode ovaj se proces evokacije demonstrira ponovnim čitanjem dela Miroslava Krleže. Ono što ovaj projekat čini specifičnim jeste da u čitanju, diskutovanju i izvođenju dela hrvatskog i jugoslovenskog pisca Miroslava Krleže u kontekstu savremenog života, povezujemo naučno istraživanje (istorije kulture, književnosti, društva) sa umetničkim, odnosno promovisanje umetničkog istraživanja kao gesta rekontekstualizacije sa teorijskim i istoriografskim istraživanjem. Učesnici i publika u putovanju kroz rekontekstualizovane javne prostore Prištine, Zagreba i Beograda, imaju mogućnost da buduakteri: sećanja i stvaranja budućnosti u proizvodnji kulture i znanja. U saradnji Centra za kulturnu dekontaminaciju iz Beograda, Multimedia Centra iz Prištine, grupe Bacači sjenki iz Zagreba, Centra za mirovne studije iz Zagreba, kao i brojnih saradnika, umetnika, institucionalnih arhiva iz regiona i istraživača, projekatKontejneri slobode uključiće se u razvoj projekta i stvaranje platforme Nove politike solidarnosti kroz kulturnu i proizvodnju znanja.

Projekat “Kontejneri slobode” podržava Evropska kulturna fondacija (ECF).

U Zagrebu, projekat “Kontejneri slobode” učestvovaće u manifestaciji “Čovjek posle svoje smrti hoda gradom” – povodu 118. rođendana Mirloslava Krleže, kao početak obilježavanja 30. obljetnice njegove smrti.

________________________________________________________________

ATTACHMENTS:

 NPS Zagreb - Program (459.4 KiB)

 NPS Zagreb - Agenda (695.0 KiB)

 NPS Zagreb - Narativni izvestaj (667.1 KiB)

[nggallery id=4]