JAVNA UČIONICA – JAVNO DOBRO: KA TRGU SLOBODE

Javna učionica – javno dobro: ka trgu slobode od 22. do 24. juna 2012. godine u Tuzli prilika je za trodnevno druženje kroz niz javnih multimedijalnih radionica, umjetničkih performansa, projekcija i tematskih javnih učionica. Na njima skupa učestvujemo u stvaranju novih prostora solidarnosti, jednakosti i slobode u vidu javne učionice kao javnog dobra u javnom prostoru!

Ovaj skup dio je regionalnog projekta Nove politike solidarnosti kroz kulturnu produkciju i proizvodnju znanja koji se realizuje u saradnji Centra za istraživački, stvaralački i građanski angažman Grad (Tuzla), Centra za kulturnu dekontaminaciju CZKD (Beograd) i Centra za vizuelne umjetnosti Qendra MULTIMEDIA (Priština), a finansira ga Švajcarski program za kulturu (SCP) za Zapadni Balkan.

Okosnica projekta je saradnja koja potiče nove oblike solidarnosti kroz protok znanja, kulturnu razmjenu i umjetničko stvaralaštvo između osoba iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Kosova, te čitavog regiona. Time pravimo prostor za novu vrstu rada u zadrugama u kojima proizvodimo kulturu i znanje. Produkciju vode zadruge studenata, aktivista i umjetnika mlađih generacija, od kojih je jedna formirana i u Tuzli (Kooperativa Front slobode), te istraživačko-obrazovno-produkcioni timovi (REP timovi) u zemlji i inostranstvu. Naredni korak je podići na viši nivo saradnju sa srodnim centrima kritičke prakse u Bosni i Hercegovini (Banjaluka, Tuzla, Sarajevo, Mostar). Cilj nam je pokretanje novog talasa i novih formi kolaborativne produkcije, solidarnog rada i zadružnog znanja kako bi se kreiralo javno dobro za sve u polju kulture, obrazovanja i umjetnosti.

[nggallery id=10]

[nggallery id=13]