PREDSTAVA: “Let iznad pozorišta Kosova”

PREDSTAVA “LET IZNAD POZORIŠTA KOSOVA”

11. Decembar 2012. u 19:00h
Centar za kulturnu dekontaminaciju, Beograd

Posle Prištine, Tirane i Skoplja, Multimedia iz Prištine prikazala je u Beogradu

“Let iznad kosovskog pozorišta”

Komediju o novom Kosovu koje, opustošeno ratom, bedom, korupcijom i međunarodnim tutorstvom kome se ne nazire kraj, traga za sopstvenim putem u budućnost….

Autor: Jeton Neziraj
Režija: Blerta Neziraj

Igraju: Bajrush Mjaku, Adrian Morina, Anisa Ismaili, Adrian Aziri, Ernest Malazogu
Muzika:Susanna Tognella (violin), Gabriele Marangoni (harmonica)
Dramaturg i umetnički saradnik: Ilir Gjocaj
Koreograf: Arthur Kuggeleyn
Kompozitor i izbor muzike: Gabriele Marangoni
Scenograf i kostimograf: SusanneMaier-Staufen

Jezik: Albanski
Titlovi: Srpski jezik

Trajanje predstave: 90 min (bez pauze)

O KOMEDIJI

Desetak godina nakon okončanja rata, Kosovo, koje je pod administrativnom upravom Misije Ujedinjenih Nacija-UNMIKa, se sprema da proglasi nezavisnost. Najnovija država na svetu čeka da bude uskoro rođena.

Ministar u Ministarstvu za sport se obraća se Kosovskom narodnom pozorištu i traži da njihova trupa priredi ceremonijalnu predstavu koja će biti izvedena na istorijski dan proglašenja nezavisnosti. Za proslavu nezavisnosti je odvojeno dva miliona EUR. Pozorišna trupa se oseća ponosnom i privilegovanom. Ali ta radost nije potpuna. Pored niza politički korektnih “estetskih” zahteva, trupa se suočava sa dva neočekivana “problema”. Prvi je, što se dan proglašenja nezavisnosti drži u tajnosti; a drugi, da je deo predstave i nenapisan govor Predsednika vlade, koji će on, tog istorijskog dana, održati u Parlamentu.

Dok pozorišna trupa ubrzano priprema predstavu, dotle James, inspicijent ima paralelan projekat. On počinje da konstruiše i sklapa avion koji će leteti po celom svetu i lobirati u što više država da priznaju novu državu. Vest o datumu proglašenja nezavisnosti je došla nenadano. Te večeri, Vlada, gosti iz NATO, UN i EU i ostali diplomati su došli u Kosovsko narodno pozorište da vide predstavu ‘ Kosovo, nacionalna epopeja’.

[…]

O ORGANIZACIJI

Qendra Multimedia iz Prištine je organizacija koja se bavi kulturnom produkcijom. Fokusirana je na savremeno pozorište. Osnovana 2002. Godine, bavi se kulturnom produkcijom i ko-produkcijom a namenjena je publici; daje predstave na Kosovu i širom sveta.

Qendra su osnovali i vode je mladi umetnici koji se bave alternativnom umetničkom produkcijom. Oni nastoje da utiču na kultirnu politiku i da ukažu na osetljive političke i sociajalne teme.

Među brojnim predstavama su “Poslednja večera”, “Rat u vreme ljubavi”, “Put u UNMIKISTAN”, “Enea 06”, “Yue Madeleine Yue”, “Patriotic Hypermarket”, “ Let iznad kosovskog pozorišta”, i druge.

Među pozorištima sa kojima je Qendra sarađivala su:Volkstheater, Vienna; Markus Zohner Theater Compagnie, Lugano; Nomad theater, London; L’Espace d’un instant, Paris; National Theater of Kosovo, Prishtina; Bitef Theater, Belgrade; CZKD, Belgrade; Oda Theater, Prishtina; National Theater of Albania, Tirana, i drugi.

Sa svojom pozorišnom produkcijom Qendra je nastupala na brojnim festivalima u Evropi i Africi, među kojima su: Euro-scene Leipzig, Germany; Die Besten aus dem osten, Austria; Via Modena, Italy; FIT Lugano, Switzerland; Zoom Festival, Croatia i drugi.

Počev od 2002. godine Quendra je organizovala preko 100 umetničkih projekata na Kosovu, u Makedoniji, Srbiji, Svajcarskoj, Hrvatskoj, Francuskoj, Nemačkoj, Engleskoj i Austriji, i drugim zemljama.

Producent: Qendra Multimedia
Izvršni director: Jeton Neziraj
Inspicijent: Sunita Kurti
Scenograf: Krste S. Dzidrov
Pomoćnik kostimografa: Leonora Mehmeti
Svetlo: Skënder Latifi, Ibrahim Xhemaili
Koordinatori: Raska Jonuzi, Adelina Berisha, Tanja Petovar, Denis Berisha
Prevod na Engleski: Alexandra Channer, Prevod na Srpski: Shkelzen Maliqi

Predstave u 2012:

Kosovo(svetska premjera): 5 Decembar, Narodno pozorište Kosova/ Festival “Skena Up”, Priština;
Albanija: 7 Decembar, Nacionalno pozorište Albanije, Tirana;
Makedonija: 9 Decembar, CTC, Skoplje;
Srbija: 11 Decembar / Center za kulturnu dekontaminaciju, Beograd;

Nakon predstave predviđen je i razgovor.

Podrška
Swiss Cultural Programme in the Western Balkans, New Politics of Solidarity, Balcans Contemporary, European Union, Hartefakt fond, Gete Institut, Inicijativa mladih za ljudska prava, OLOF Palme International Center (Sweden)

__________________________________

ATTACHMENTS:

[nggallery id=11]