Kulturni radar – 12. do 18. maj

Za razliku od prethodnih nedelja, ova je prilično siromašna kulturnim dešavanjima pa su takve i preporuke. Ispucali su se svi koncerti za maj, svi čekaju jun kada će biti održan „Belgrade calling“ festival, a izgleda da splavovi i žurke stižu u velikom stilu. Pored veselog noćnog života, sledeće nedelju u kulturi obeležavaju festivali. Ako nikada u životu niste bili na nekom festivalu, sledeće nedelje ih imate pregršt iz raznih kulturnih oblasti.

255x160_17222-510-ver2

FESTIVALI

FESTIVAL JEDNOG PISCA POSVEĆEN MIROSLAVU KRLEŽI

10.5-10.6, Beograd, Kulturni centar Beograda, Centar za kulturnu dekontaminaciju, i druge lokacije

Četvrti Festival jednog pisca, posvećen Miroslavu Krleži, održaće se u Beogradu od 10. maja do 10. juna na nekoliko lokacija. Od izložbi, preko predstave „Put u Rusiju“ po knjizi eseja Miroslava Krleže do predavanja koja će držati eminentni književnici poput Bore Ćosića i Svetislava Basare ovogodišnji Festival jednog pisca posvećen stogodišnjici dolaska Miroslava Krleže u Beograd ima za cilj da nam približi i pojasni opus i poziciju Miroslava Krleže u odnosu na Beograd.

NOĆ MUZEJA

19.05. SVI MUZEJI U SRBIJI

Pošto većina muzeja u Srbiji ili ne radi ili kao da ne radi Noć muzeja je jedina prilika da se potsetite da muzeji uopšte postoje. Pošto je i ovo jedna vrsta festivala (koji traje jedan dan pa je dosada unapred eliminisana kao mogućnost) i ovo je jedno od festivalskih čuda koje će nas zadesiti sledeće nedelje. Dakle, uzmite voljeno biće za ruku ili nekog prijatelja koji misli da je „muzej“ onaj film u kome čuvar priča sa dinosaurusima i provedite se u nesvakdašnjoj noći u kojoj ćete, pored ostalog, saznati i da postoji mnogi muzeji za koje niste znali. Topla preporuka.

POZORIŠTE

FESTIVAL „MUCIJEVI DANI“

18.5-24.5 predstave na Velikoj sceni od 20h, a u Teatru u podrumu od 20 i 30h, Atelje 212, Beograd, Svetogorska 21

Treći „Mucijevi dani“ se otvaraju predstavom Olivera Frljića „Zoran Đinđić“ autorskim projektom reditelja u kojem preispituje život i poziciju prvog demokratski izabranog premijera Srbije i odnos srpskog nacionalnog korpusa prema njemu. Pored ove predstave koja će, sigurno, privući najviše pažnje biće dobrih predstava i iz regiona : „Hamlet u Mrduši Donjoj ili Hamlet zna što narod ne zna“ Ive Brešana, u režija Sulejmana Kupusovića i izvođenju Narodnog Pozorišta iz Sarajeva, pa „Lukrecija ili ti ždero“ u režiji Jagoša Markovića i izvođenju Gradskog pozorišta iz Podgorice i „Smrt trgovačkog putnika“ Artura Milera u režiji Dušana Jovanovića i izvođenju Hrvatskog narodnog kazališta iz Splita. Regionalna pozorišna fešta, nema šta.

BIOSKOPI

DIKTATOR (THE DICTATOR)

Režija: Larry Charles

Scenario: Sacha Baron Cohen, Alec Berg

Uloge: Sacha Baron Cohen, Anna Faris, Megan Fox, John C. Reily

Distributer: Taramount

PREMIJERA : 17.05., svii bioskopi u Sb

Saša Baron Koen, u ulozi admirala Aladina, je uspeo da bude najzabavniji deo ovogodišnje dodele Oskara, da napravi skandal sa pepelom Kim Džong Ila koji je prosuo na prezentera E-televizije i da napravi sumanuto smešnu kombinaciju Borata, pokojnog Gadafija i Sadama. Ovo je film koji će sigurno biti najsmešniji ove godine, a sam karakter i novi Koenov lik iz trejlera obećava zabavu kakva nije skoro viđena na bioskopskim platnima. Kada se time doda i tradicionalna srpska ljubav i netrpeljivost prema diktatorima i američkim vrednostima (u kombinaciji) ko ne ode da gleda diktatora sledeće nedelje stvarno ne zna šta je film.

PROMOCIJE

PROMOCIJE ZBIRKE ESEJA IGORA MAROJEVIĆA „KROZ GLAVU“

Nedelja, 13. maj u 19h, klub „Jovanka bez razloga“ (Skadarska 9), Beograd

Zbirka eseja Igora Marojevića „Kroz glavu“ nas vodi kroz tekstove koje je krajem prošlog i tokom ovog veka autor objavljivao u nezavisnoj štampi i časopisima, pisanim i elektronskim, duž bivše Jugoslavije, te u Danskoj, Engleskoj, Bugarskoj, Španiji i Nemačkoj. Eseji su eklektički, zanimljivi i o stvarima koje nas zanimaju, a pored autora o njima će govoriti i Predrag Čudić, Dušan Veličković i Dragan Stošić. Moderatorka programa je Dragoslava Barzut. Pre i posle promocije će biti puštana plejlista alternativnih hitova iz 2011. i 2012. po autorovom izboru. Pošto je klub „Jovanka bez razloga“ poznat po odličnoj atmosferi koja traje dok svi ne popadaju pod šank (bukvalno) posle promocije ćete se sigurno dobro provesti. Događaj organizuju predstavnici Udruženja građana Poezin, u sklopu “Poezin Special” događaja. Organizacija Poezin pripada “Trećoj Sceni”. Naziv “Treća Scena” je oznaka za Show Off scenu koja se odvija po privatnim klubovima. Kupite knjigu, poslušajte dobru muziku i popite po koje pivo. Dobar spoj.