Miroslav Krleža u Centru za kulturnu dekontaminaciju

Predstava „Izlet u Rusiju“ prema tekstu Miroslava Krleže, u režiji Jovana Ćilirova, sinoć je premijerno izvedena u Centru za kulturnu dekontaminaciju (CZKD), u okviru programa Festivala jednog pisca, posvećenog Krleži. Prvi deo predstave je održan u dvorištu da bi se predstava kasnije nastavila u prostorijama Centra.

1403MD_ocp_w380_h300

Reč je o Krležinom tekstu iz 1926. godine, koji je adaptirao za pozorište Miroslav Belović (1927-2005), a Ćirilov ga je, uz tim saradnika, razvio u savremenu pozorišnu formu.

„Izlet u Rusiju“ je i odgovor na post-tranzicione izazove u regionu, čime se bavi projekat „Nove politike solidarnosti kroz kulturu i proizvodnju znanja“. Prema navodima Ćirilova, svako novo obraćanje Krleži obogaćuje naše stavove.

U predstavi igraju: Milutin Milošević, Vladimir Aleksić, Damjan Kecojević, Marko Janketić, Cvijeta Mesić i Boris Bakal, koji je i u kreativnom timu tog komada, pored Borke Pavićević, Andreja Nosova, Branimira Stojanovića, Vladimira Tupanjca i Tare Tepavac.

Predstava „Izlet u Rusiju“, posle beogradske premijere i dve reprize 12. i 13. maja, biće izvedena u Prištini, Tuzli, Zagrebu i drugim gradovima u regionu.