PREDSTAVA “IZLET U RUSIJU”

PREDSTAVA “IZLET U RUSIJU” Miroslava Krleže u režiji Jovana Ćirilova

11. Maj 2012. Premijera

12. i 13. Maj 2012. Reprize

Beograd (Centar za kulturnu dekontaminaciju)

Adaptaciju za pozorište uradio je Miroslav Belović (1927-2005), a Jovan Ćirilov, uz tim saradnika, ovaj tekst razvija u savremenu pozorišnu formu – po čemu Izlet u Rusiju pripada pozorišnom ciklusu Rizik koji CZKD sa uspehom realizuje od 2007. godine.

Istovremeno, Izlet u Rusiju je i odgovor na post-tranzicione izazove u regionu, čime se bavi projekat Nove politike solidarnosti kroz kulturu i proizvodnju znanja.

U predstavi igraju: Milutin Milošević, Vladimir Aleksić, Damjan Kecojević, Marko Janketić, Cvijeta Mesić, Boris Bakal. Režiser je Jovan Ćirilov, dizajn predstave radila je Angelina Atlagić, muziku i zvuk Vladimir Pejković, a u kreativnom timu su i Borka Pavićević, Boris Bakal, Andrej Nosov, Tara Tepavac, Vladimir Tupanjac, Ana Isaković, Dejan Pantelić i Branimir Stojanović. Posle beogradske premijere 11. maja i dve reprize 12. I 13. maja, predstava će biti izvedena u Prištini, Tuzli, i drugim gradovima u regionu.

_____________________________________________________
Centar za kulturnu dekontaminaciju, u saradnji sa partnerima iz ZagrebaTuzle i Prištine, dve godine radi na regionalnom projekatu Nove politike solidarnosti kroz kulturu i proizvodnju znanja čija je svrha da uspostavi regionalnu platformu za proizvodnju i razmenu znanja i umetničkih projekata, i da interveniše u razdrobljenu kulturnu scenu u regionu. Predstava Izlet u Rusiju je kruna saradnje CZKD i partnera u promišljanju angažovanog teatra u inače oskudnoj nezavisnoj kulturnoj produkciji.
Rizik je višegodišnji proces kojim se kroz seriju produkcija, javnih čitanja i scenskih postavki preispituju različite pozorišne forme i inicira kritika postojećeg modela “proizvodnje pozorišta”; koja ukazuje na nedostatak kritičkog mišljenja o prirodi kulturne politike i istražuje puteve umetnosti koja sopstveni autoritet ne podređuje raspodeli unutar hijerarhije moći; Rizik je pobuna protiv pozorišne produkcije u kojoj je poređenje sa “ovim ovde” postalo merilo vrednosti. Počev od 2007. na scenama Centra za kulturnu dekontaminaciju, Beogradskog dramskog pozorišta i Magacina u ulici Kraljevića Marka izvedene su drame EvropaŽena-bomba i Rio-Bar Ivane Sajko, u režiji Bojana Đorđeva; „triptih scenskih čitanja“ Srpski Faust i drugi citati Tanje Simić-Berclaz u postavci zagrebačke grupe “Bacači Sjenki”; zatim  Soba na Bosforucentralni zatvorleti u goru kao ptica i Urlike Majnhof  Biljane Jovanović u dramaturškoj i scenskoj rekonstrukciji Zlatka Pakovića; drama Kopile Zorice Jevremović, u rediteljskoj interpretraciji Anje Suše; a 2010. godine je Zlatko Paković  postavio Gospođu Olgu Milutina Bojića.
Produkcija Izlet u Rusiju deo je i dvogodišnjeg projekta Nove politike solidarnosti u kulturi i proizvodnji znanja kojim se podstiču i osmišljavaju novi oblici solidarnosti i isprepletanosti kultura na Balkanu. Saradnja i razmena u oblasti istraživanja u kulturi i umetničkoj produkciji između stvaralaca u Prištini, Tuzli, Zagrebu i Beogradu je deo sveobuhvatnog istraživačkog poduhvata (2011-2012), na kome rade Centar za kulturnu dekontaminaciju iz Beograda, Multimedia Centar iz Prištine, Centar “Grad” iz Tuzle i Bacači sjenki iz Zagreba. Postavljajući pitanje solidarnosti i zajedništva na Balkanu, tražimo puteve za prevazilaženje provincijalizma, izolacionizma, jednoumlja i nacionalizma koji dominiraju u državama nastalim nakon raspada Jugoslavije i u tom procesu – ponovnim čitanjima, raspravama i scenskim izvođenjima pozivamo se na, danas marginaliziovane, ideje solidarnosti i zajedništva hrvatskog i jugoslovenskog pisca Miroslava Krleže.
Produkcija “Izlet u Rusiju” pripremana je u koordinaciji sa manifestacijom “Festival 1 pisca – Krleža: san o drugoj obali” Kulturnog centra Beograda.
Realizaciju ovih programa podržavaju i omogućuju Evropska unija – Projekat “Podrška civilnom društvu” (EU-IPA), Švajcarski kulturni program (SCP) i Evropska kulturna fondacija (ECF), kao i Gradski sekretarijat za kulturu grada Beograda i Ministarstvo kuture Republike Srbije. Realizaciju pozorišne produkcije Izlet u Rusiju pomogli su Merkator d.o.o. i nedeljnik Novi Magazin iz Beograda.
_______________________________________________
Miroslav Krleža
IZLET U RUSIJU
Dramatizacija: Miroslav Belović
Režija: Jovan Čirilov
Dizajn: Angelina Atlagić
Muzika i dizajn zvuka: Vladimir Pejković
Scenski pokret: Marija Janković
Asistent reditelja: Andrej Nosov
Asistent dizajnerke: Dejan Pantelić
Svetlo: Milan Kolarević
Montaža arhivskog materijala i video-dokumentacija: Vladimir Tupanjac, Ivica Đorđević
Foto-dokumentacija: Srđan Veljović
Sergej Mihajlovič Vrubelj, bivši admiral ruske carske flote:           Damjan Kecojević
Barunica:                                                                                         Cvijeta Mesić
Karl Difenbah, generalni direktor exportne kuće u Hamburgu:       Vladimir Aleksić
Dr. Fridrih Ajnštagler, njegov tajnik i budući zet:                           Marko Janketić
Vu-San-Pej:                                                                                    Boris Bakal
Miroslav Krleža, književnik:                                                            Milutin Milošević
Pijanist:                                                                                           Vladimir Pejković
Kreativni tim: Borka Pavićević, Boris Bakal, Vladimir Tupanjac,
Branimir Stojanović, Tara Tepavac
Organizacija: Ana Isaković
__________________________________
ATTACHMENTS:
[nggallery id=8]