PREDSTAVLJANJE REZULTATA PROGRAMA STUDIJE KONTEKSTA U SUBOTICI

 

U okviru programa Studije konteksta – Diverzitet diverziteta: Alternativni modeli produkcije koji organizuje Centar za kulturnu dekontaminaciju, u saradnji sa organizacijama YUROM Centar iz Niša, Sent iz Novog Pazara i Aktivni region iz Subotice, biće održano Predstavljanje rezultata rada polaznika Studija konteksta u Subotici, u petak, 3. oktobra 2014. godine. Subotički polaznici su radili u okviru dve tematske grupe projekta: Breht kao metod i Pisanje u javnosti: polemika i prevođenje.

subotica

PROGRAM:

Pozorište „Deže Kostolanji“, 20.00

Izložba Vizuelne radionice kreativnog pisanja

 

Pozorište „Deže Kostolanji“, 24.00

Dramski prikaz: “Prectava”

 

 

IZLOŽBA VIZUELNE RADIONICE KREATIVNOG PISANJA

Tematska grupa: Pisanje u javnosti: polemika i prevođenje

 

Vizuelnu radionicu kreativnog pisanja su vodili likovna umetnica Vanja Subotić i pisac i publicista Atila Širbik. Učesnici su: Mihaela Mihajlović, Vladimir Milojković, Danijel Tikvicki, Viktoria Mak,  Fizzin Olivér, Pap Katalin, Áron Száraz, Ištvan Sabo, Örs Poborai, Jelena Lučić, Miloš Purić, Kristofer Tokodi, Ema Bošnjak, Dejana Ljubišić, Marina Zovko i Ema Bošnjak.

 

Vizuelna radionica kreativnog pisanja pokušala je da, svodeći specifičnosti i jezik pisanja i vizuelnosti na jedan zajednički imenitelj, reši probleme koji u velikoj meri zaokupljaju mlade pripadnike generacije “ovde i sad”. Bili to problemi lokalni ili globalni, objektivni ili subjektivni, individualni ili kolektivni, društveno-građanski, politički, kulturni problemi ili pak pitanja o procesu umetničkog stvaranja.

Mislimo da umetnička sloboda nije nešto unapred dato; kako bismo je našli i učinili svojom pomoću kreativnosti i svog talenta, potrebne su nam različite metode, koncepti, tehnike i strategije.

Tokom radionice, osvajanjem teorijskih i praktičnih znanja, svako je mogao da pronađe sebi najbliži, sopstvenom načinu života, ličnosti odgovarajući put, na kom je, krenuvši samostalno, postao sposoban da stvori umetnička dela i razne projekte.

Radovi koji će biti izloženi su nastali na osnovu jednog zajedničkog promišljanja i kolektivnog, kreativnog rada.

Jedan deo izložbe obuhvata ostvarenja koja mogu da se tumače kao finalni prozvodi, foto-stripove, foto-kutiju koja bi mogla da se uvrsti u žanr objekta-umetnosti i u vezi sa njima jednu zvučnu instalaciju, dok će njen drugi deo biti tzv. dokumentarna izložba, koja uključuje alate, stvari korištene tokom radionica, koji su u kontekstu izložbenog prostora avanzovali u umetničke predmete.

Mesto i vreme izložbe: Pozorište „Deže Kostolanji“, 3. oktobar 2014, 20 sati

 

 

DRAMSKI PRIKAZ: “PRECTAVA”

Tematska grupa: Breht kao metod

 

Učestvuju: Milja Mazarak, Jelena Cvijan, Danijela Pinterić, Stefan Stojković, Milica Golubović, Oliver Blesak & Wooden Ambulance (Subotica)

Art podrška: Branislav Filipović

Prijatelji: Daniela Mamužić, Ana Patarčić, Dragan Đurić, Pozorište “Deže Kostolanji”, Art bioskop “Aleksandar Lifka”

U predstavi korišćeni citati iz knjige Ildike Erdei “Antropologija potrošnje” .

 

„Prectava“ nije predstava. „Prectava“ je dramski prikaz prigušenog bunta prema sistemu, u kojem egzistiramo, a koji je omeđen kriterijumima, standardima, normama i merilima nametnutim, ali i prihvaćenim od strane „većine“. I sami doprinosimo održivosti tog sistema. Njegov smo deo. Naš bunt nije direktan, već smešten u formu, koju smo sami osmislili i razvili, kroz dijaloge, diskusije, vežbe, opservaciju, kao i istraživanje, prvenstveno nas samih, naših strahova, borbi i granica slobode. Navedeni metod doveo je do toga da se u ovaj performans upletu lične priče, deo svih nas, što je, posledično, za cilj trebalo da ima pokušaj karikizacije, ali i konkretizacije i transfera sistema na potrošačko društvo bez limita, odnosno teror ponude i tražnje, koji svi doživljavamo drugačije.

Likovi iz dramskog prikaza predstavljaju kombinaciju imaginarnih likova, glumaca, glumaca koji hoće da budu likovi, likova koji hoće da budu glumci, likova koji glumci žele, ali i ne žele da budu. Na ovaj način, razni tipovi ljudi, pod teretom potrošačkog društva, u njegovoj fizičkoj manifestaciji, pokušavaju da isprovociraju promenu, da se snalaze sada, odnosno da se snađu, u nekom narednom periodu, prekoračujući granice onoga u čemu se osećaju ugodno, ne strepeći od ekstrema. Najbitnije od svega jeste da inicijalni cilj nije promena sistema, već nas samih, odnosno razvijanje svesti i potrebe za promenom.

Upoznavali smo jedni druge. Upoznavali smo sebe. Razvili ideju. Napisali tekst. Uvežbali pokrete. Dali značajan deo sebe samih. Naime, „moramo da počnemo od sebe“.

Mesto i vreme: Pozorište „Deže Kostolanji“, 24.00

 

Organizator: Centar za kulturnu dekontaminaciju Beograd i UG Aktivni region Subotica.

Partneri projekta u Subotici: Moderna Galerija Likovni SusretПозориште Kazalište Kosztolányi Dezső Színház i Art Bioskop Aleksandar Lifka.

 

 

 

Cilj “Studija konteksta” bilo bi preispitivanje značenja javnosti i „javnog“  otvaranje prostora kritičkih praksi u odnosu na neposredno okruženje i nasleđe civilnog društva. Kursevi ove prve godine Studije konteksta su se istovremeno odvijali u Beogradu (CZKD, koordinator: Ana Isaković), Subotici (koordinator: Branislav Filipović, Aktivni region), Nišu (koordinator: Osman Balić, YUROM Centar), Novom Pazaru (koordinator: Enes Halilović, SENT), u periodu februar-jun 2014. Polaznici programa “Studije konteksta: Diverzitet diverziteta” imali su priliku da u saradnji sa mentorima i izabranim predavačima pripreme svoje programe koje će javno predstaviti u svojim gradovima i na zajedničkom događaju u Beogradu.

 

 

Tim projekta Studije konteskta:

Umetnički direktor: Borka Pavićević

Mentori: Zlatko Paković, Ognjen Glavonić, Saša Ćirić.

Tim projekta:

Menadžer projekta: Aleksandra Sekulić, aleksandrasekulic@czkd.org

Koordinatori: Ana Isaković (CZKD), Enes Halilović (Sent, Novi  Pazar), Branislav Filipović (Aktivni region, Subotica), Osman Balić (YUROM Centar, Niš)

PR: Ljubica Savković

Media editor: Ivica Đorđević

Administracija i organizacija: Slavica Vučetić

 

Savet Studija konteksta: prof. Milena Dragićević Šešić,  Dejan Ilić (Fabrika knjiga, časopis Reč), Srbijanka Turajlić, Mladen Đorđević, Saša Ilić (Links), Atila Širbik  (Attila Sirbik, Symposion), Branislav Dimitrijević (Škola za istoriju i teoriju umetnosti u CSU, Beogradu),  Snežana Skoko (predavač na kursevima Centra za stvaralaštvo mladih), Ružica Marjanović (Festival “Na pola puta”, Užice), Ana Vujanović (TKH – projekat “Raškolovano znanje”), Vesna Milosavljević (SEEcult), Nikola Dedić, Ivana Aleksić.

 

 

 

Projekat su podržali: Evropska Unija – Projekat “Podrška civilnom društvu” (EU – IPA), Sekretarijat za kulturu – Uprava Grada Beograda, Fondacija za otvoreno društvo, Charles Mott Foundation.

 

eu-flag2 otvoreno drustvo logo Mott_logo_small logo1