Razgovor i javno vođenje – izložba “Gradove smo vam podigli”

23.06.2018.
Paviljon „Cvijeta Zuzorić“, Kalemegdan

O hronici jugoslovenskog raspada u deset NIN-ovih nagrada

 

Centar za kulturnu dekontaminaciju i Kontekst kolektiv vas pozivaju na razgovor sa diskusijom:

Učestvuju: Boris Postnikov (Zagreb), Tatjana Rosić (Fakultet za medije i komunikaciju, Univerzitet Singidunum), Marko Kostanić (Bilten); Razgovor moderira: Jelena Lalatovic (Marks21, Mašina)

U razgovoru će biti reči o književnoj produkciji u Jugoslaviji kroz specifičnu analizu NIN-ove nagrade (Nezavisnog informativnog nedeljnika) za najbolji roman, najvažnijeg jugoslavenskog književnog priznanja. Na konkretnim primerima deset romana, dobitnika ove nagrade u periodu od 1981. do 1990. godine vidljive su osnovne političke i poetičke tendencije ove produkcije koju je samo jugoslovensko književno polje ocenilo kao najbolje. “Prijatelji s Kosančićevog venca”, “Hazarski rečnik”, “Tren 2″ i “Vaznesenje” samo su neki od naslova romana koji su ostavili traga u jugoslovenskoj književnoj produkciji a u kojima se ogledaju protivrečnosti socijalizma i podstiču društveni sukobi.

Književna produkcija o kojoj je reč imala je svoje sopstvene logike postojanja, inherentne postmodernističkim književnim kanonima i ne manje bitnim tržišno-(proto)kapitalističkim produkcijskim logikama; o uzavrelim društveno-političkim zbivanjima, sve burnijim klasnim antagonizmima, učestalim radničkim štrajkovima, događajima kojima su njeni autori (i samo jedna autorka) bili direktni svedoci, skoro ni reči. Ukoliko su o nečemu progovarali, bili su to narativi koji su se, kako sam Postnikov ističe u svom tekstu pod nazivom „Materijalni momenat je zaista nevažan“: hronika jugoslavenskog raspada u deset NIN-ovih nagrada, kretali od etno-kulturalne reinterpretacije klasnih sukoba, insistiranja na nepomirljivim nacionalnim razlikama, pa do totalitarističkih prikaza jugoslovenskog socijalizma.
Razgovor se organizuje kao propratni program izložbe “Gradove smo vam podigli: Izložba o protivrečnostima jugoslovenskog socijalizma” koja je u Paviljonu Cvijeta Zuzorić otvorena do 02. jula.

Izložba se može pogledati svakog dana od 10h do 19h.


 

Nedelja 24.6. 2018. 12h-15h
Paviljon „Cvijeta Zuzorić“, Kalemegdan

Javno vođenje kroz izložbu “Gradove smo vam podigli”

 

Centar za kulturnu dekontaminaciju i Kontekst kolektiv vas pozivaju na javno vođenje kroz izložbu:

O predstavljenim istraživanjima i umetničkim radovima, kao i o samom radu na projektu govore kustosi: Vida Knezevic i Marko Miletić.

U okviru izložbe „Gradove smo vam podigli: Izložba o protivrečnostima jugoslovenskog socijalizma“ vraćamo se na period socijalizma i njegovih protivrečnosti, a kroz niz istraživanja otvaramo pitanja koja su u kompleksnom međuodnosu: od ekonomije, politike, radničkog organizovanja do slobodnog vremena, medija, kulture i umetnosti.

Na izložbi učestvuju: Bojan Mrđenović (Zagreb), Boris Postnikov (Zagreb), Centar savremene umjetnosti Crne Gore (Podgorica), Crvena Association for Culture and Art (Sarajevo), Doplgenger (Beograd), Filip Jovanovski i Ivana Vaseva (Skoplje), grupa Borovo (Zagreb), Irena Pejić (Beograd), Iskra Krstic (Beograd), KURS (Beograd), Lidija K. Radojević i Ana Podvršič (Grac/Ljubljana), Majlinda Hoxha (Priština), Mario Reljanović (Beograd), Milica Lupsor (Zrenjanin), Milivoje N. Krivokapić (Kulturni centar PUNKT, Nikšić), Radnički video klub (Zrenjanin), Srđan Kovačević (Zagreb), Vigan Nimani (Priština).

Vizuelni identitet i arhitektura izložbe: Andreja Miric
Dizajn postavke i vizuelizacija istraživanja: Milos Miletic i Mirjana Radovanovic (KURS)

Produkcija Centar za kulturnu dekontaminaciju.

Izložba je rezultat projekta projekta „Pertej/Beyond/Preko 20 godina“.

Projekat su podržali:
Delegacija Evropske Unije − EU/IPA (Podrška civilnom društvu)
Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije
Kosovska fondacija za otvoreno društvo (KFOS)

Programi Centra za kulturnu dekontaminaciju realizuju se uz podršku Fondacije za otvoreno društvo.