VIZUELNA RADIONICA KREATIVNOG PISANJA

IMG_3381

U okviru programa Studije konteksta – Diverzitet diverziteta: Alternativni modeli produkcije koji organizuje Centar za kulturnu dekontaminaciju, u saradnji sa organizacijama YUROM Centar iz Niša, Sent iz Novog Pazara i Aktivni region iz Subotice, biće održana izložba Vizuelne radionice kreativnog pisanja koju su vodili likovna umetnica Vanja Subotić i pisac i publicista Atila Širbik.

Vizuelna radionica kreativnog pisanja koja se odvijala u protekla tri meseca pokušala je da, svodeći specifičnosti i jezik pisanja i vizuelnosti na jedan zajednički imenitelj, reši probleme koji u velikoj meri zaokupljaju mlade pripadnike generacije “ovde i sad”. Bili to problemi lokalni ili globalni, objektivni ili subjektivni, individualni ili kolektivni, društveno-građanski, politički, kulturni problemi ili pak pitanja o procesu umetničkog stvaranja.

Mislimo da umetnička sloboda nije nešto unapred dato; kako bismo je našli i učinili svojom pomoću kreativnosti i svog talenta, potrebne su nam različite metode, koncepti, tehnike i strategije.

Tokom radionice, osvajanjem teorijskih i praktičnih znanja, svako je mogao da pronađe sebi najbliži, sopstvenom načinu života, ličnosti odgovarajući put, na kom je, krenuvši samostalno, postao sposoban da stvori umetnička dela i razne projekte.

Radovi koji će biti izloženi su nastali na osnovu jednog zajedničkog promišljanja i kolektivnog, kreativnog rada.

Jedan deo izložbe obuhvata ostvarenja koja mogu da se tumače kao finalni prozvodi, foto-stripove, foto-kutiju koja bi mogla da se uvrsti u žanr objekta-umetnosti i u vezi sa njima jednu zvučnu instalaciju, dok će njen drugi deo biti tzv. dokumentarna izložba, koja uključuje alate, stvari korištene tokom radionica, koji su u kontekstu izložbenog prostora avanzovali u umetničke predmete.

 

Nakon otvaranja izložbe koncert će održati muzička formacija Senkiháza.

 

Mesto i vreme izložbe: Studio 11, 2. jul 2014, 20 sati

 

 

Projekat su podržali: Evropska Unija – Projekat “Podrška civilnom društvu” (EU – IPA), Sekretarijat za kulturu – Uprava Grada Beograda, Fondacija za otvoreno društvo, Charles Mott Foundation.

IMG_2581 IMG_2603 IMG_2799 IMG_3235 IMG_3236 IMG_3243 IMG_3244 IMG_3245 IMG_3256 IMG_3272 IMG_3285 IMG_3346 IMG_3354 IMG_3358 IMG_3368 IMG_3373